Jedlá a nápoje Recepty Tradície Vianoce

Štedrák: Tradičný koláč plný vianočných chutí

Štedrák je jedným z najtradičnejších slovenských vianočných koláčov, ktorý spája lahodné vrstvy plné chutí. Mak, orechy, tvaroh a slivkový lekvár sú základom tohto sviatočného dezertu, ktorý symbolizuje bohatstvo a hojnosť. V tomto článku vám priblížime jeho históriu, tradičný recept a tipy na dokonalú prípravu.


História štedráka

Štedrák patrí medzi tradičné koláče, ktoré sa piekli najmä na významné sviatky, ako sú Vianoce. Jeho názov pochádza od slova „štedrý“, čo symbolizuje hojnosť a veľkorysosť, ktorou bol stôl počas sviatkov vždy plný. Tento koláč sa považoval za luxusný dezert, pretože obsahoval viacero nákladných surovín.

Štedrák Vianky
Štedrák Vianky

Tradičný recept na štedrák

Ingrediencie na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 1 balíček droždia
  • 2 žĺtky
  • Štipka soli

Plnky:

  • Maková plnka: 200 g mletého maku, 100 ml mlieka, 80 g cukru
  • Orechová plnka: 200 g mletých orechov, 100 ml mlieka, 80 g cukru
  • Tvarohová plnka: 250 g tvarohu, 50 g cukru, 1 vajce
  • Lekvárová vrstva: 200 g slivkového lekváru

Postup:

  1. Príprava cesta: Zohrejte mlieko a rozmiešajte v ňom droždie. V mise zmiešajte múku, cukor, štipku soli a pridajte mlieko, žĺtky a roztopené maslo. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho kysnúť približne 1 hodinu.
  2. Príprava plniek: Makovú a orechovú plnku pripravte zahrievaním mlieka s cukrom a pridaním maku alebo orechov. Tvarohovú plnku zmiešajte z tvarohu, cukru a vajca.
  3. Vrstvenie: Vykysnuté cesto rozdeľte na štyri časti. Každú časť vyvaľkajte na tenký plát a postupne natierajte makovou, orechovou, tvarohovou plnkou a lekvárom.
  4. Pečenie: Koláč vložte do vymastenej formy a nechajte ešte 20 minút podkysnúť. Pečte pri teplote 170 °C približne 40-50 minút, kým povrch nebude zlatohnedý.
  5. Servírovanie: Po vychladnutí koláč krájajte na úhľadné rezy a podávajte.

Tipy na prípravu dokonalého štedráka

  1. Kvalitné suroviny: Používajte čerstvé orechy, tvaroh a kvalitný lekvár, aby bol výsledok dokonalý.
  2. Správna konzistencia: Plnky by nemali byť príliš riedke, aby sa jednotlivé vrstvy nespojili.
  3. Dekorácia: Vrch štedráka môžete ozdobiť práškovým cukrom alebo jemne potrieť maslom pre lesk.
  4. Variácie: Namiesto lekváru môžete použiť brusnicovú alebo marhuľovú náplň pre moderný twist.

Vanilkové rožky: Klasický recept na vianočnú lahôdku


Zaujímavosti o štedráku

  • Štedrák sa niekedy pripravuje aj v guľatej forme, čo symbolizuje kolobeh života.
  • Na východnom Slovensku je zvykom do cesta pridávať trochu medu na zvýraznenie chuti.
  • Koláč sa často pečie ako symbol rodinnej súdržnosti, keďže každá plnka predstavuje jedinečný člen rodiny.

Záver

Štedrák je viac než len koláč – je to tradícia a symbol štedrosti, ktorý patrí na každý vianočný stôl. Jeho príprava síce vyžaduje trpezlivosť, no výsledok stojí za to. Vyskúšajte tento recept a prežite Vianoce s vôňou domova a sladkým potešením.

Kontaktujte nás!